Werkwijze

Voorstelling
Voorstelling

Met passie als drijfveer begon Wim Vranken in 1988 op 17-jarige leeftijd als leerjongen rietdekken...

Het ontwerpen en leggen van rieten daken kent een zeer rijke traditie. In weer en wind zijn rietdekkers bezig met het realiseren van maatwerk. Het leggen van een rieten dak vergt dan ook heel veel aandacht en precisie. Professionele rietdekkers krijgen daarom een jarenlange training en opleiding vooraleer zij de status van meester-rietdekker hebben bereikt. 

Rieten Daken Vranken is het enige Belgische rietdekkersbedrijf met Nederlands diploma.

Kwaliteit

Vakfederatie Rietdekkers

De kwaliteit en levensduur van een rieten dak zijn uiteraard afhankelijk van de gebruikte materialen en de uitvoering van de rietdekwerkzaamheden en dus de kwaliteit van de rietdekker. Om de kwaliteit te verhogen heeft de Vakfederatie Rietdekkers eisen gesteld waaraan een rieten dak moet voldoen. Deze eisen zijn vastgelegd in: de Kwaliteitseisen en Uitvoeringsrichtlijnen van de Vakfederatie Rietdekkers.

Aanbod

Door doelgericht te werken, de wensen van de klant te vervullen, streven naar perfectie en kwaliteit, is Vranken Rieten Daken één van de meest gerenommeerde en innovatieve rietdekkers bedrijven van België. 

Nieuwbouw- en onderhoudswerkzaamheden worden door verschillende teams uitgevoerd. Elk team heeft immers zijn specialisatie. Zo staan wij steeds garant voor kwaliteit en perfecte service. 

De wensen realiseren van de klant, zodat deze zorgeloos kan wonen onder de charme van een rieten dak.

Door onze nauwe contacten met riettelers en leveranciers, onze strenge kwaliteitsnormen en -controles, leveren wij steeds een hoogstaand product. 

Het toepassen van nieuwe mogelijkheden in harmonie met een beproefd ambacht, zorgt ervoor dat wij in alle opzichten voldoen aan de wensen van onze klanten.
Geschiedenis
Geschiedenis
Een passioneel rietdekker 
Met passie als drijfveer begon Wim Vranken in 1988 op 17-jarige leeftijd als leerjongen rietdekker. Meesters rietdekkers als Nijsen T., Van Tilborg R. en Vissia M. leerden Wim de fijne kneepjes van het vak en maakten van hem een volwaardig rietdekker. “Vranken Rieten Daken” werd opgericht in 1992 en is een rietdekkersbedrijf met een jarenlange ervaring in het plaatsen,vernieuwen en onderhouden van rieten daken. 

“Vranken rieten daken”: aan de top van België 
Door doelgericht te werken en in te spelen op de wensen van de klanten, streven we steeds naar perfectie en kwaliteit. Omdat we enkel met de beste mensen willen werken, leiden we zelf ons personeel op, zo garanderen we onze klanten vakbekwaamheid en een uitstekende service. Dit, in combinatie met de jarenlange ervaring, maakt van Vranken één van de meest gerenommeerde en innovatieve rietdekkersbedrijven van België. 
 
Services
Preventief onderhoud
Hieronder verstaat men het dak bijhouden in die zin dat het echte onderhoud zolang mogelijk kan worden uitgesteld. Storm- of vogelschade brengt in eerste instantie geen grote kosten met zich mee. Een scheur in het metselwerk van de nok is evenmin een dure aangelegenheid. Laat men het echter na deze gebreken te herstellen dan kunnen de herstellingskosten wel oplopen.
Maar zover hoeft het niet te komen. Het onderhoud is niet meer of minder dan het verwijderen van mos en algen op het oppervlak van het rieten dak. Deze vormen na verloop van tijd een dichte laag op het rieten dak. Die laag sluit het riet af van lucht en licht, waardoor het riet na een regenbui langer nat zal blijven. Aangezien riet niet vochtbestendig is, zal het onder deze laag versneld wegrotten. 

Verwijderen van mos: kammen
Het kammen van een rieten dak gebeurt met behulp van een broodmes of een heggeschaar. Met deze hulpmiddelen wordt het laagje van mos en algen van het dak gesneden. Belangrijk is dat er niet teveel wordt afgeschraapt, anders komt de levensduur van het dak in het gedrang. Na het wegsnijden van dit laagje wordt het schone riet glad en strak geklopt met een dekspaan. Nadat het riet terug schoon is, zal het dak weer kunnen drogen en wordt de levensduur terug verlengd. Uw dak gaat niet alleen langer mee, het krijgt ook zijn oorspronkelijke kleur terug en oogt meteen een stuk verzorgder. 

Verwijderen van algen: spray
Wanneer een rieten dak door algengroei groen wordt, is het aan te raden het riet te laten behandelen met een algendoder.
Nadat het riet bespoten is, zal de algengroei stoppen en na regenval het riet verlaten.
Voor een optimaal resultaat dient een rieten dak om de 3 à 4 jaar gesprayed te worden. Dit verlengt de levensduur en geeft het dak terug een mooie en egale kleur. 

Initiatiecursussen en seminaries
Onze firma organiseert jaarlijks een initiatiecursus 'Rietdekken', in samenwerking met E C R Heusden Zolder en een seminarie voor architecten. Professionals informeren en advies verlenen hoort helemaal thuis in onze doelstellingen. 

Ongedierte in rieten daken
Aangezien riet een echt natuurproduct is, is het ook logisch dat we soms geconfronteerd worden met diertjes die ook riet als woning kiezen, zoals:
- vogels
- insecten
- steen marters
Fotobewerking
Om u een idee te geven hoe uw pannen dak er kan uitzien als rieten dak, bieden wij u de mogelijkheid om een fotobewerking te laten uitvoeren.
De eerste foto is van een bestaand dak. De 2e foto toont door een fotobewerking hoe het eruit kan zien met een rieten dak.

Voor meer informatie hierover, kan u vrijblijvend contact met ons opnemen.